Pieniä tarinoita arjesta, maustettu käsitöillä, hörhöilyllä, onnella ja joskus ajatuksillakin.

perjantai 8. elokuuta 2008

Perusasiat kunnossa

Tänään olen tutustunut vaihtoehtoisen kaupan järjestöön nimellä MarketPlace: Handwork of India, joka tarjoaa Intian slummeissa asuville naisille mahdollisuuden työskennellä käsityöläisinä, kouluttaen työntekijöitä samalla terveyteen liittyvissä asioissa ja tarjoten haasteellisia työtehtäviä ja maan tulotasoon suhteutetun palkan. Systeemi kohottaa naisten itsetuntoa, elämänhallintataitoja, elämänlaatua ja vaikka mitä muuta (hyvin tieteellinen ilmaus tuo viimeinen). Luin tästä siis Clothing and Textiles Research Journal -lehden artikkelista ja sain graduunkin kirjoitettua pienen kappaleen aiheesta. Teksti oli hyvin innostava, ja yksi kohta siitä jäi erityisesti mieleen. Naiset esittelivät onnellisina yhden huoneen kokoisia siistejä kotejaan, joiden kohentaminen oli mahdollistunut omien tulojen myötä.

Edellinen pisti ajattelemaan. Ehkä minulla olisi vielä vähän varaa tinkiä kestävän kehityksen ajatuksen hengessä omista tarpeistani. Kestävän kehityksen ideahan on kaikille tasapuoliset mahdollisuudet elämän perustarpeiden tyydyttämiseen. Minun elämässäni on kaikki perusasiat kohdallaan, ja asunnossammekin on useampi huone. Joten pyrin muistamaan tämän. Intialaiset naiset ovat ylpeitä yhden huoneen kodeistaan, johon joku oli esimerkiksi saanut betonilattian itse hankituilla ansioilla. Noissa kodeissa asuu varmasti myös enemmän ihmisiä kuin meillä, joten miksi en olisi tyytyväinen omaan kotiini? Mitä olennaista minulta puuttuu?

Ihan vain itseäni ruoskiakseni, otin kuvan yhdestä kotimme inhokkikohdasta, keittiötä. Ruskeat kaapinovet, kamala välitilan muovimatto "laatoitus", valokatkaisijasta en edes vaivaudu sanomaan mitään ja sitten tuo teräksinen tiskipöytä... Mutta siis, ole onnellinen Ouppa siitä mitä sinulla on. Nehän toimivat tarkoituksessaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kröhöm, minusta teidän ruskeat kaapin ovet ja jopa tuo hauska muovimatto (näåyttää ihan kaakeleilta) seinällä on aivan mainio yhdistelmä! :) Vaihtaisin koska vaan meidän keittiön tylsiin valkoisiin.

Ouppa kirjoitti...

Kiitos Kataliina, pistätkö sun keittiön postiin, lähen ruuvailemaan omaani lähetyskuntoon. :D Sä varmaan tykkäät sitten myös meijän olkkarin tapeteista (näkyy blogin sivussa, Otso-herran kuvassa), ruskeasta koko huoneiston kattavasta kirjavasta muovimatosta, ruskeasta eteisen seinän levyisestä palapeilistä ja oranssiksi maalatusta kylppärin kuitutapetista. :) Tää kämppä on aika huonossa kunnossa, mikä tekee ruskean perussävyn kanssa yleisilmeen nuhjuiseksi. Toisaalta ruskeitten sekaan sopii keltainen, punainen ja vihreä vahvoina ja kirkkaina, ja lopputulos on paljon kivempi kuin sekoitettuna steriiliin valkoiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä toinen, joka haluaisi keittiösi! =D
Minä olen muuten ihan äskettäin tutustunut noihin Ole Hyvä-tuotteisiin. Ne yllättivät minut positiivisesti.

Ouppa kirjoitti...

Oho nythän siitä tulee jo kilpailu, tuosta kyökistä! No riittää siitä useammallekin. :D Kiva Anu kun löysit tänne. Ja kiva että olet tutustunut Ole Hyvään. Minä tykkään kyseisestä tuotesarjasta aika paljon, löytyy shampoota, pyykinpesuainetta, käsipesua, astianpesuainetta,vartalopesua...