Pieniä tarinoita arjesta, maustettu käsitöillä, hörhöilyllä, onnella ja joskus ajatuksillakin.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Joulun tunnelmaa

Viikonloppuna on väännetty joulukalenteria, kuunneltu joululauluja, leivottu joululeipomuksia, piipahdettu peltojen keskellä, kärsitty päänsärystä sekä ihmetelty ja ihasteltu lumen paljoutta. Joulukalenterista en edelleenkään voi kertoa muuta kuin että se valmistuu pikkuhiljaa ja sen tekeminen on mukavaa. Joululeipomuksia olivat pieni maustekakku ja elämäni ensimmäiset piparit, itsetehdystä taikinasta. Etsin Joulumieltä tekemällä leipomukset mahdollisimman luomuna, reiluna ja lähellä tuotetuista raaka-aineista. Niin ja tärkeää on myös että leivoin vain ihan vähän, vain sen verran kun Joulumieleni todella tarvitsee löytyäkseen. Kuvassa pienen pieni erä pieniä piparkakkusiani ja Lahdesta kirpparilta mukaan tarttunut viehättävä Finlaysonin joululiina. 


Laitanpa piparitaikinan ohjeen tähän. Ohje on Martan joulukirjasta. Taikinassa muuten mainitsemisen arvoista on se että taikina itsessään ei ole niin herkullista kuin valmiit piparit. Tämä on mainio ominaisuus sellaisen ihmisen talouteen jolla on tapana syödä 80% piparitaikinasta ennenkuin se ehtii uuniin.

100 g voita
1 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl maustepippuria
1 dl siirappia
1 muna
1,5 dl sokeria
5-6 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata rasva, sekoita joukkoon mausteet, siirappi, muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Ja eikun taikina kylämään leipomista odottamaan.

Ei kommentteja: