Pieniä tarinoita arjesta, maustettu käsitöillä, hörhöilyllä, onnella ja joskus ajatuksillakin.

tiistai 22. tammikuuta 2008

Pesupähkinöille uusi kylpypussi

Talossa, jossa täällä Savonlinnassa asustelen, on mahdollisuus pestä pyykkiä jopa kolmessa koneessa yhtä aikaa. Siksi sainkin tänään vähän näperrellä. Pesen pyykkini pesupähkinöille, joita varten minulla on yksi kangaspussi. Nyt kun pyykkiä voi pestä useammassa koneessa kerralla, tarvitsen tietysti useamman pussin pähkinöille. Tänään tein yhden pussin lisää. Katsotaan nyt tarvitsenko vielä useamman. Koska yksillä pesupähkinöillä voi pestä kaksi koneellista, kehittelin systeemin. Ensimmäisen kylpynsä pesupähkinät ottavat aina tuossa alkuperäisessä, yksivärisessä pussissa, ja sitten pähkinät siirretään kuivumaan uuteen, kauniin kirjavaan pussiin. Näin tiedän itse onko pähkinöillä pesty yksi vai kaksi koneellista ja pähkinöiden on kiva mennä kylpyyn uudelleenkin kun pääsevät nättiin pussiin.

2 kommenttia:

-Mai- kirjoitti...

Nyt täytyy kyllä tunnustaa tyhmyytensä ja sivistymättömyytensä, mutta mikä on pesupähkinä?:)

Ouppa kirjoitti...

Hei Mai! Kirjoitan omin sanoin pesupähkinäpaketin kyljestä infoa. Eli pesupähkinät ovat Intiassa kasvavan Sapindus mukorossi -puun kuivattuja hedelmiä, tai oikeastaan niiden kuoria. Niitä annostellaan tuollaiseen pieneen kangaspussiin ja pistetään pyykin sekaan. Toimivat "pesuaineena". Muuta pesuainetta ei siis tarvita. Tuosta pesupähkinän kuoresta irtoaa yli 30 asteen lämpötilassa luonnon omaa "saippuaa", joka on siis täysin ympäristössä hajoavaa. Lisäksi pähkinöiden tuotanto on ympäristöystävällistä, sillä ne kerätään Intiassa käsin, metsissä kulkien ja kuivataan, mitään muuta noille ei tehdä. Työllistää vielä paikallista väestöäkin.

Itselläni ensimmäinen paketti menossa, muutaman kuukauden olen noilla pessyt. Kaikki hajut lähtee pyykistä hyvin, mutta pahemmat tahrat pitää käsitellä etukäteen. Savonlinnassa pyykkini on jäänyt aika kovaksi, mitä en kyllä muista Kouvolassa havainneeni. Eli todennäköisesti johtuu olosuhteista, eikä pähkinöistä. Sitä myös seuraan mielenkiinnolla alkaako pyykki pidemmänpäälle pinttymään.